Uppstart
Så inleds Duodopa behandlingen
En behandling med Duodopa kan startas på olika sätt. Du och din läkare kan diskutera vilken metod som erbjuds på din klinik och passar bäst för dig.
Duodopabehandlingen kan startas upp på två sätt. Antingen provar man behandlingen med en tillfällig sond genom näsan och fattar sedan beslut om en permanent magsond, eller så sätts magsonden på plats direkt. Dosinställningen görs oavsett vilken variant som väljs och den kan göras på tre olika sätt: I hemmet (Parkinson Home), via mottagningsbesök eller inneliggande på sjukhus.
Att prova Duodopa via en nässond
Läkaren kan föreslå att du först provar Duodopa med en sond via näsan till tarmen, innan den permanenta magsonden sätts på plats. Det kan finnas olika anledningar till det, till exempel:
- utvärdera hur du svarar på behandlingen, både effekten och eventuella biverkningar
- du får möjlighet att känna hur det skulle vara att leva med Duodopa.
Utprovningen tar vanligtvis 3–5 dagar.
Permanent magsond – en mindre operation
Med låg risk
Att känna en viss oro inför ett kirurgiskt ingrepp är fullt naturligt. Att sätta in en magsond är dock en mindre operation som är förenad med låg risk. Magsonden sätts oftast på plats med hjälp av en magkikare (gastroskop). De flesta mår bra efter operationen, men det är ganska vanligt att ha ont runt operationssåret. Smärtan kan effektivt lindras med vanliga smärtstillande tabletter och försvinner oftast efter några dygn.
Efter operationen får du information om hur du bäst sköter ditt operationssår och magsonden. Här kan du läsa en instruktion för Stomaskötsel.
Dosinställning
Olika sätt att ställa in dosen:
Oavsett om du får en nässond eller en magsond direkt, kan dosinställningen ske på olika sätt:
Parkinsonhome
ParkinsonHome, vilket innebär att du är i hemmet och har daglig kontakt med vården via videokommunikation.
Dagvård
Dagvård, vilket innebär att du kommer till mottagningen på sjukhuset under dagtid, men sover hemma eller kanske på ett patienthotell.
Sjukhus
Inneliggande på sjukhus ett antal dagar.
Se filmen om ParkinsonHome – dosinställning av Duodopa i hemmet.
Att ställa in rätt dos
med Duodopa
Målet med din Duodopabehandling är att du ska ha så mycket ”må-bra-tid” som möjligt. För att det ska vara möjligt delas dosen upp i tre olika delar; morgondos, kontinuerlig dos och extrados. Vissa patienter använder även Duodopa på natten (efter ordination från sin läkare). De olika doserna utvärderas och justeras sedan under uppstartsperioden för att hitta en optimal dosering för just dig. Syftet med de olika doserna är kortfattat:
Morgondos: Den dos som gör att du snabbt får i dig den mängd medicin som du behöver för att komma igång ordentligt på morgonen. Det tar vanligtvis 30–60 minuter innan du känner effekt av morgondosen.
Kontinuerlig dos: Den dos som automatiskt tar vid efter morgondosen och ger en jämn tillförsel av läkemedel under dagen för att hålla kvar den goda effekten.
Extrados: Ett extra tillskott av medicin att ta vid behov när du känner dig tillfälligt stel.